Is de Nederlandse overheid het wiel opnieuw aan het uitvinden?

Op dit moment is onze overheid samen met een aantaal ict-bedrijven bezig een decentraal Dropbox Alternatief op te zetten, dat veiliger moet zijn dan bestaande cloudopslag diensten. Daarnaast wordt de code open source, zodat iedereen zijn eigen server ermee op kan zetten. Hiermee begint het artikel op Tweakers.

Eye

Goed idee

Aangezien ik me al jaren inzet voor meer privacy en met de ontwikkelingen rondom de NSA door Edward Snowden vorige jaar kan ik dit natuurlijk alleen meer toejuichen.
Dat veel van de internet diensten die we met zijn allen gebruiken een Amerikaanse oorsprong hebben is iets wat velen weten, maar niet allemaal even goed beseffen. Voor velen geldt dat het besturingsysteem dat zij gebruiken van Amerikaans origine is, dat zij op het internet zoeken door middel van Amerikaanse bedrijven en vervolgens ook nog met vrienden verbinden en communiceren via middelen van Amerikaanse bedrijven. Nu is de wetgeving in Amerika rondom privacy en hoe Amerikaanse bedrijven hiermee om dienen te gaan nogal wat anders hier in Europa. En kan zonder Europese invloed eenvoudiger veranderen. Hierdoor denk ik dat het goed is een Europees alternatief te hebben.
Dat het vervolgens Open Source wordt gedaan is natuurlijk ook geweldig. Natuurlijk is hierbij nog wel het een en ander  afhankelijk van onder welke licentie dit dan vervolgens wordt gepubliceerd, want hier wordt niet op ingegaan in het bron artikel. En als laatste, het dient veiliger te worden dan bestaande cloud opslag diensten. Hoewel dit allereerst natuurlijk erg goed klinkt, is dit wel het punt waar ik erg skeptisch begon te worden. Er wordt uitgelegd hoe de data “end-to-end” beveiligd wordt en dat de partij die de data host geen inzicht heeft in de data.

cloudsHier begint het namelijk toch wel heel erg te klinken alsof onze overheid namelijk het wiel opnieuw aan het uitvinden is. Er is namelijk al een goed alternatief dat precies doet wat de Nederlandse overheid wil ontwikkelen. Het is een Open Source alternatief, dat het toestaat om data decentraal in de cloud op te slaan en de data versleuteld transporteert en opslaat, zodat de hostende partij de opgeslagen data niet kan lezen. Ook is dit een alternatief met een Europees initiatief, er werken zelfs al verschillende Nederlanders aan mee.

OwnCloud

Dit reeds bestaande alternatief is ownCloud en is al sinds 2012 in ontwikkeling, recent is versie 7 gepubliceerd. OwnCloud biedt standaard meer dan enkel bestandssynchronisatie, maar ook de synchronisatie van je contactpersonen en je agenda. Vervolgens biedt deze oplossing de mogelijkheid om je eigen applicaties op te ontwikkelen. Ook kun je de verschillende ownCloud installaties aan elkaar koppelen en maak je de data decentraal. Vervolgens zijn voor ownCloud reeds apps beschikbaar voor Windows, OSX, Linux,Android en iOS(iPhone & iPad), waar de Nederlandse overheid in eerste instantie slechts Windows ondersteund.

VersleutelingNu kan ik me voorstellen dat er mogelijk nog zaken zijn waarin ownCloud nog niet helemaal voldoet aan de eisen van de Nederlandse overheid, maar daar zit juist het mooie van Open Source. In plaats van het gehele wiel opnieuw uit te vinden, kunnen zij aan dit Open Source project bijdragen. Zo kunnen zij de cryptografie verbeteren wanneer deze nog niet aan hun standaarden voldoet.
Nu geloof ik dat wanneer de Nederlandese overheid echt gelooft in de vrije marktwerking, dat zij ook de ontwikkeling van een product zoals dit juist aan de markt moet overlaten.
Ik hoop dus dat de Nederlandse Overheid daarom verdere moeite en kosten voor de ontwikkeling van een heel eigen product bespaart. Onder andere omdat zij nu eenmaal niet de beste reputatie heeft wanneer het op ICT projecten aankomt.

En als laatste wil ik toevoegen dat natuurlijk de eisen aan het product zoals dit wordt ontwikkeld alleen niet voldoende zijn, ook de uiteindelijke hosting dient op orde te zijn. Solutions4Web heeft zich gespecialiseerd in de beveiligde hosting. Hiervoor implementeren we onze kennis van de standaarden voor Webapplicaties van het NCSC en proberen deze constant te verbeteren. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook de backups van OwnCloud  volledig versleuteld maken in opslag en transport. Er zijn al reeds oplossingen voor een prive Cloud vanaf €19,84. Wil jij meer informatie over je eigen ownCloud, neem dan contact op via het contactformulier.


Leave a Reply